Kartofler i spande. Gør-det-selv nye kartofler

Kartofler i spande

Elsker du også nye danske kartofler, men gider ikke “hyppe” kartofler eller du bor et sted hvor du ikke har mulighed for en urtehave? Så er spandkartofler lige noget for dig – det er nemt og lige til 🙂

Vi har haft spandkartofler i snart mange år. Selvom vi har en stor have, så er dette meget nemmere, da jeg ikke skal ud og luge og hyppe omkring kartoflerne.

Der findes spande på markedet som du kan “plukke” dine kartofler fra. Dem jeg laver her tømmer jeg helt når kartoflerne er klar. Det synes jeg er nemmest og vi spiser tit en helt “spandfuld” kartofler alligevel.

Men i princippet kan du sagtens lave “plukkemodellen” ud fra det jeg viser. Så skal du bare bruge to spande som står inden i hinanden. Den inderste skære du fire vinduer i, så du kan tage den op og plukke kartoflerne derfra. Det er en god ide, hvis I ikke er så mange der skal spise med – for så kan resten af kartoflerne i spanden nemlig vokse videre.

Spandkartofler gør-det-selv

Det du skal bruge:

ca. 12 blomsterspande. ( Spørg evt. i din nærmeste blomsterbutik eller supermarked som sælger snitblomster i bundter. De har tit en stor stak spande stående)

3 stk. 20 liters sække med jord

En pose læggekartofler ( Vores lokale Rema havde dem tilbage i marts ellers har planteskolerne dem)

En boremaskine eller en stor skruetrækker

Evt. handsker

Start med at tælle hvor mange kartofler der er i din pose. Der skal ca. to kartofler i hver spand.

Der findes et hav af forskellige læggekartofler på markedet. Siden jeg havde kolonihave for over 12 år siden, har jeg altid brugt dem som hedder Sava. Det er en rigtig god kartoffel og den mest brugte læggekartoffel herhjemme. Men dem have de ikke flere af, da jeg var ude for at købe kartofler i år. Jeg er også lidt sent ude, med at få lavet mine spandkartofler, men det gør ikke os herhjemme så meget. Vi elsker nye kartofler også selvom det bliver lidt senere end først i juni.

Så jeg endte med at købe dem som hedder Arielle. Der står på posen at det er en tidlig kartoffel med et stort udbytte, så derfor kommer jeg heller ikke mere end to kartofler i hver spand.

Når du har talt dit antal af kartofler, skal der bores hul i bunden af dine spande så vandet kan løbe fra ellers rådner dine kartofler. Jeg har brugt en boremaskine med et stort bor. Men du kan også bruge en skruetrækker som du slå huller i bunden med.

Så skal der jord i, ca 30 cm jord i hver spand. Mere behøves ikke da kartofler ikke kravler længere ned. Husk at lægge dine kartofler med øjnene oppe ad.

Så fylder du ca. 10 cm jord ovenpå dine kartofler.

Til sidst er vigtigt at du vander dine kartofler godt igennem.

Stil dine spande så de får godt med lys og varme. Husk at vand dem hver dag. Hvis du starter ud rigtig tidligt på året hvor der stadig er risiko for frost, så stil dem ind om natten eller pak spandene ind i et par tæpper. Du kan også vælge at lave to hold, med en måneds mellemrum. På den måde har du nye kartofler hele sommeren.

Når dine kartoffelplanter har afblomstret, så er dine kartofler klar til at blive spist. Kig på hvordan stænglerne ser ud. Er der mange tynde, så er der mange små kartofler. Hvis de er få men tykke, så er der få men store kartofler. Så har du lidt at gå efter inden du tømmer dem.

 UPDATE

I weekenden d. 18 juni, høstede vi vores første nye kartofler fra spandene. 🙂

Det blev til en super lækker kartoffelsalat med edamamebønner.

Opskriften finder du lige her :

Kartoffelsalat med edamamebønner

0 Comments

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *