DIY aftryk af hænder og fødder

3D aftryk af mine børns hænder og fødder.

Da vores store pige, som i dag er 8 år, var 3 måneder gammel tog jeg aftryk af både hendes hånd og fod. Jeg har brugt et aftryksmateriale som gør at man bagefter kan støbe det i 3D. Aftrykket er så fantastisk et minde at have stående og jeg elsker at jeg nu har et sæt af hver af vores børn. Det er så vildt, for man kan se alle de små aftegninger og hvert et lille kendetegn.

Materialet som man tager aftrykket i hedder alginat. Det er et aftryksmateriale som blandt andet tandlæger bruger når de skal tage aftryk til foreksempel en krone eller en protese. Så der er intet farligt i at bruge det til babyer. Det er et helt uskadeligt produkt.

Man skal bare være opmærksom på, at det er lidt af et svineri og at man skal have god tålmodighed, især når det er babyer man tager det af. Søger for at det er noget gammelt tøj du og baby har på, for det kan godt være svært at få alginaten af tøjet. Men resultatet er det hele værd.

Jeg har her lavet en nem forklaring af hvordan du gør og hvad du skal bruge.


Det skal du bruge:

Alginat “den normale” 4 min. (Søg på nettet og der kommer forskellige forhandler frem)

En skål

En røreske

En liter måler

Baby olie

Plastikpose

Gips pulver

Rørpind til gips

Sådan gør du:

Det er nemmest at være to personer plus den baby/person som der skal have taget aftryk. Start med at have alle dine ting klar. Smør lidt babyolie på den kropsdel som der skal tages aftryk af. Mål vandmængden af som står på brugsanvisningen. Når vandet først er kommet i alginaten, så har du 4 min til det størkner.

Farven skifter langsomt som du rører i det. Det er også en målestok for hvor lang tid du har til det størkner. Det jeg har brugt, skifter fra lilla til lyseblå.

Alt pulveret skal opløses i vandet og der skal røres godt til.

Nu hælder du alginaten over i en pose eller en større form.

 Hele foden eller hånden skal være dækket af alginat. Det vigtigste er at det, der skal tages aftryk af, ikke rør ved siderne.

Man kan nemt mærke når det er blevet fast. Så fjerner man langsomt hånden/foden. Måske man lige skal vippe lidt med hånden/foden for at det løsner nemmere.

Sådan ser det ud når foden er taget op. Da alginat er baseret på vand, skal man støbe i det samme dag som man tager aftrykket. Ellers vil alginaten tørre ind og blive ødelagt. Jeg har brugt gips til at støbe min børns aftryk med.

Bland gipsen efter de mål som står på posen. Kom den flydende gips i en plastik pose og klip en lille spids af hjørnet.

Nu hælder du gipsen ned i aftrykket. Slå forsigtigt på formen undervejs, for at få de værste luftbobler op.

Nu skal det stå og størkne i et par dage før man skiller det ad.

Alginaten er stadig blød og gummiagtigt når man skal have foden ud. Så man piller det bare forsigtig og langsomt fra hinanden.

Et stykke babyfod. Det er så vildt at stå med deres lille fod eller hånd, samt det at man flere år efter stadig kan se hvor små og fine deres fødder var.

Prøv at se hvor fint man kan se alle små riller og fuger i hånden. Det er så fantastisk. Nu er det min plan at jeg skal have dem pudset og lakeret. Jeg vil se om jeg ikke kan finde et lille skab, med glaslåger, så de kan stå fremme og vi kan nyde synet af dem.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *